Veilig werken met de heftruck en het respecteren van de veiligheidsvoorschriften, het is een must voor elke chauffeur. Maar ook een veilige werkomgeving op het terrein en in het magazijn blijft een belangrijk werkpunt, zowel voor werknemers als werkgevers. Bekijk de 18 tips op onze veiligheidsposter!  

Houd je aan deze gouden regels:

 1. Doe vooraf een controle van je heftruck aan de hand van een checklist (verlichting, claxon, remmen, gordel, banden, lekken, foutmelding en waarschuwingslampjes, ….).
 2. Neem je last niet te hoog
 3. Zorg ervoor dat je last steeds goed gestapeld is
 4. Neem geen te zware last, enkel wat toegelaten is volgens de capaciteitsberekening
 5. Rijd met een aangepaste snelheid, zeker in de bochten
 6. Vermijd bruusk remmen of draaien
 7. Gebruik je claxon op kruispunten, wanneer je van achter een hoek komt, of in de buurt van mensen
 8. Houd voldoende afstand
 9. Neem nooit andere mensen mee als passagier
 10. Meld gevaarlijke situaties. Is de belijning niet duidelijk genoeg? Zijn de regels verwarrend? Heb je problemen met je heftruck? Spreek je leidinggevende aan en creëer samen een veilige werkomgeving.

Lees: De veiligheidsuitrusting van een YALE® vorkheftruck

Hoe zorg je als bedrijf voor een veilige werkomgeving?

Ook als bedrijf kun je ervoor zorgen dat de werkomgeving 100% veilig is. Maak heldere veiligheidsregels en zorg ervoor dat markeringen, snelheden en de organisatie van je magazijn voldoen aan de veiligheidsnormen. Enkele tips:

 1. Zorg ervoor dat de machines in goede staat zijn en goed onderhouden worden. Een goedwerkende heftruck draagt bij aan een veilige werkomgeving. Voorzie de heftrucks van veiligheidsfeatures . Gehoord en gezien worden is essentieel in een werkomgeving met deze machines;
 2. Zorg voor voldoende opleidingen van uw chauffeurs vooraleer ze met een heftruck beginnen te werken. Maak hen bewust van de impact van een heftruck in je  werkomgeving.
 3. Zorg voor een opgeruimde werkplaats zonder afval. Voorzie genoeg afvalbakken op verschillende locaties, zoals in de gangpaden, op de kop van gangpaden of op vrijgemaakte picklocaties.
 4. Creëer voetpaden en markeringen.  Markeringen en vloerbelijning maken de functionaliteit van elke ruimte duidelijk.  Duidelijke belijning kan voorkomen dat heftrucks botsen met andere heftrucks, voertuigen of personen.

Meer info over de veiligheidsvoorzieningen op de heftrucks van HILAIRE VAN DER HAEGHE NV/SA – YALE BELGIUM? Neem contact op met Joeri Govaerts, Service & Parts Manager, via tel.nr. 03/821 08 76 of via jg@vanderhaeghe.be en Michiel Bekkers, Service Coördinator & Planner, tel.nr.: 03/821 08 59 of via service-industry@vanderhaeghe.be.

Ook ons regionale sales team kan u meer informatie verschaffen bij het samenstellen van nieuwe toestellen. Contacteer uw regioverantwoordelijke via tel.nr. 03/821 08 38 of industry@vanderhaeghe.be.