Een vorkheftruck of vorklift – doorgaans kortweg heftruck genoemd – is een onmisbaar werktoestel in elk bedrijf dat goederen moet verplaatsen, tillen of opslaan. Wilt u snel, ergonomisch én veilig werken binnen een magazijn- of distributieomgeving, dan is een vorkheftruck de essentie.

Laten we bij het begin beginnen. YALE is een van de oudste fabrikanten van heftrucks in de wereld. De onderneming is in 1844 opgericht door Linus Yale als een slotenbedrijf en breidde in 1875 uit naar material handling toestellen.

HILAIRE VAN DER HAEGHE NV startte in 1966 in België met de verdeling van vorkheftrucks en magazijntoestellen. In 1984 werd de samenwerking opgestart met het Amerikaanse YALE Material Handling.

YALE vorkheftruck kopen? Vraag hier meer info.

een vorkheftruk die een grote zeecontainer aan het vervoeren is

Wat is een heftruck?

Een vorkheftruck is een industriële machine waarmee u snel, makkelijk en veilig zware materialen transporteert en/of stapelt. De stalen vorken worden onder de last gereden om deze op te heffen en te verplaatsen.

Kenmerkend voor een vorkheftruck zijn uiteraard de vorken, die ook wel ‘lepels’ genoemd worden. Het zijn de twee uitstekende platte, metalen stangen aan de voorzijde waarmee u onder de te tillen last – vaak een pallet – rijdt. Nadien zal de draaglast d.m.v. een hefmechanisme kunnen worden opgetild. Op die manier komt de pallet los van de grond en verplaatst u de last.

Vorkheftrucks zijn er in verschillende uitvoeringen, met een verbrandingsmotor, een elektrische motor en zelfs op waterstof. Ze hebben drie, vier of zes wielen: twee of vier niet-sturende wielen aan de voorzijde en één of meer sturende wielen achteraan.

Meer weten? Vind hier meer info.

Wat weegt een heftruck?

Gemiddeld weegt een vorkheftruck 1,5 tot 2 keer zijn maximale hefcapaciteit. Heeft een heftruck bijvoorbeeld een hefcapaciteit van  2 ton? Dan zal het gewicht van de heftruck zelf tussen de 3 en 4 ton liggen.

Het gebruik van een vorkheftruck

Gebruikt u een heftruck voornamelijk in een magazijnomgeving? Dan zijn vorkheftrucks met elektrische aandrijving of met een Stage V verbrandingsmotor (zowel diesel als LPG) een milieuvriendelijke keuze. Een Stage V-verbrandingsmotor is een moderne motor die aan strenge emissienormen voldoet en die, gezien de zeer beperkte uitstoot, geschikt is om in gesloten ruimtes te functioneren.

Voor laden en lossen adviseren we vorkheftrucks met hoge capaciteit. Deze verplaatsen met gemak ladingen van 12 tot wel 16 ton.

De veiligheidsaspecten van een vorkheftruck

Uiteraard heeft een vorkheftruck de nodige veiligheidsvoorzieningen.

In een gemiddelde werkomgeving heeft een vorkheftruck een hefvermogen van 1 tot 5 ton. Uiteraard is het belangrijk het maximale hefvermogen te respecteren.

Het besturen van een heftruck gaat verder dan alleen het heffen en zakken van de vorken.

Het spreekt voor zich dat het besturen van een dergelijke machine de nodige vaardigheid, kennis en verantwoordelijkheidsgevoel eist. Daarom is het nodig om een certificaat te behalen om een vorkheftruck te mogen besturen.

Daarnaast dient een heftruck ook jaarlijks gekeurd te worden. Wist u dat HILAIRE VAN DER HAEGHE een erkende keuringsinstantie is? Handig: aankoop, onderhoud én keuring onder één dak! En dan hebben we het nog niet gehad over de snelheid en deskundigheid van onze service.

Wist u dat HH Industry 98 procent van de serviceaanvragen binnen 24 uur oplost, een absoluut topcijfer in onze sector!

Onderhoud of keuring van uw heftruck nodig? Contacteer ons snel.

Heftruck kopen of huren?

Wil u uw machinepark uitbreiden met een YALE vorkheftruck? Kom gerust langs of neem contact op voor het nodige advies. We bekijken samen met u de mogelijkheden: nieuw of tweedehands? Welk model? Misschien is huren wel interessanter?

Lees ook: YALE is een A-merk over de hele lijn

Welke heftruck heeft u nodig? We helpen u graag bij de juiste keuze.