Van toen naar nu: een reis door de tijd met HILAIRE VAN DER HAEGHE

1898 … wat ooit begon als een verdeler van wasmachines, groeide uit tot een indrukwekkend Belgisch familiebedrijf dat de drie takken HH Agri, HH Garden en HH Industry huisvest. Een kleine bloemlezing… 

 

banner met daarop 125 jaar Hilaire Van Der Haeghe

125 jaar oud – en toch staat innovatie voorop 

Hoogbejaard in jaren maar als bedrijf springlevend! Dat komt omdat we bij HILAIRE VAN DER HAEGHE innovators pur sang zijn. Dat is niet geheel toevallig. De nood aan vernieuwing werd ons namelijk door ‘founding father’ Hilaire Van der Haeghe met de (spreekwoordelijke) paplepel ingegeven.  

Oprichter Hilaire was altijd op zoek naar manieren om te innoveren. Hij werd in 1865 geboren in het West-Vlaamse Elverdinge, maar trok na zijn studies met de Red Star Line naar Amerika om daar professioneel geluk te zoeken. De nieuwe ideeën die hij in de VS opdeed, vormden de basis van de zaak die hij bij zijn terugkeer naar België oprichtte. Hij begon met de verkoop van industriële machines in het Centraal Station van Antwerpen dat toen in volle opbouw was. 

In 1898 werd HILAIRE VAN DER HAEGHE – het bedrijf – geboren. Al was er toen van vorkheftrucks, grasmaaiers en landbouwtoestellen nog geen sprake. Hilaire verkocht met zijn bedrijf als één van de eerste in België … wasmachines en zogenaamde wringers (de voorlopers van de droogkast).  

Het zal nog tot 1935 duren eer het bedrijf evolueert van gebruiksvoorwerpen naar machines voor de landbouwindustrie.  Vader Hilaire overlijdt – zonen Paul, Marcel en André gooien het over een andere boeg door kunstmeststrooiers, zaaimachines en grasmaaiers te verkopen. In 1947 werden tractoren en landbouwmachines aan het gamma toegevoegd, wat later kwamen daar ook heftrucks bij van het merk Alice Chamber.  

Vandaag kennen we HILAIRE VAN DER HAEGHE als een gernommeerd bedrijf in het verdelen van technisch, innovatief materieel van A-merken binnen de landbouwsector, de groensector en de goederenbehandeling. Innovatie staat voorop. Zo zijn er recentelijk nieuwe merken in grasrobots, industriële schoonmaakrobots, intelligente zaaimachines en meer toegevoegd, en vind je ruim 100 HILAIRE VAN DER HAEGHE-verdelers terug over heel België en zelfs deels in Nederland.  

 

Zin in een beknopte geschiedenisles? Ontdek onze historiek.  

Familiebedrijf met een hart voor België (en zijn welvaart)  

We mogen als bedrijf trots zijn op de rol die we spelen in het Belgische bestaan. Niet alleen maken we er vandaag een missie van om de Belgische landbouw-, groen- en material handling sector optimaal te ondersteunen, we zorgden ook in het verleden al voor ons dierbaar land.  

Na Wereldoorlog II – toen hele delen van ons land verwoest waren – droegen we bij aan de wederopbouw. Hoe dan? We sloten een distributieovereenkomst met Amerikaans fabrikant ‘Allis Chalmers’ die materialen voor de burgerlijke bouw (denk aan industriële wegenbouwmachines zoals pletwalsen, betonneringmachines en meer) en landbouwmaterialen leverde en onderhield.  Zo zorgden we ervoor dat de juiste materialen voorhanden waren om te herstellen wat verloren was gegaan, en droegen we mee bij aan de voedselvoorziening die bijzonder schaars was na de oorlog.  

Ook het vermelden waard: vandaag dragen we nog steeds bij aan de Belgische economie. Niet alleen stellen we werknemers van alle nationaliteiten, leeftijden en genderidentiteiten te werk – we vertegenwoordigen ook alle Belgische provincies én vestigden onze hoofdkantoren in zowel Vlaanderen (Wilrijk) als Wallonië (Fernelmont). Daarnaast denken we na over nieuwe vestigingen én brachten we een stukje HVDH naar Nederland (Geldermalsen).   

Vooruitblikken en terugkijken: enkele sleutelmomenten! 

Wie vooruit wil, moet durven terugkijken. Voor altijd in het geheugen gegrift:  

  • In 1985 startten we met de exclusieve verdeling van YALE vorkheftrucks op de Belgische markt. Een beslissing die de toekomst van HH Industry zou bepalen.
     
  • Ons koningspaar bezocht onze standen op de Agribex-beurs. We mochten toen ook voormalig burgemeester van Edegem, Leo Tindemans, ontvangen.
     
  • Een verbazingwekkend moment: tijdens een beurs nodigden we toenmalig Belgisch kampioen gewichtheffen Serge Reding uit. Hij gaf een demonstratie gewichtheffen, wij toonden aan met welk sprekend gemak een YALE vorkheftruck hetzelfde gewicht kon heffen. 

En euh … van heffen gesproken. Wij heffen bij deze het glas op onze rijke geschiedenis en onze ongetwijfeld even rijke toekomst. Benieuwd naar wat de volgende 125 jaar ons zal brengen! 

 

Hoe kunnen we u de komende 125 jaar (of gewoon vandaag) helpen? We horen het graag! 

0 antwoorden