Nieuwe technologie: heftruck op waterstof

‘Hoe kijken de diverse fabrikanten van goederenbehandelingsmaterieel naar de toekomst?’ Michel De Mayer van YALE BELGIUM nam deel aan een kort onderzoek van het vakblad Link2Logistics Management dat onder meer peilde naar het gebruik van alternatieve energiebronnen in de sector.

Li-on technologie

Ook YALE BELGIUM onderzoekt de oplossingen voor alternatieve energie die milieubeschermend zijn en de uitstoot van CO2 terugdringen. Michel De Mayer: “De verdere verschuiving van fossiele brandstoffen naar elektriciteit komt steeds vaker om de hoek kijken, ook in material handling. Zo is de kostprijs van li-on batterijen de laatste jaren gedaald. We vermoeden dat de markt van de li-on technologie alleen maar belangrijker zal worden.”

Heftrucks op waterstof

Ook waterstof kan een duurzaam alternatief vormen voor Yale. Michel De Mayer: “Yale Europe Materials Handling heeft geïnvesteerd in een breed scala aan oplossingen, waarbij onze industriële experts de klanten begeleiden naar de meest geschikte opties om aan hun specifieke behoeften te voldoen. Yale kondigde aan dat het een heftruck op waterstof ontwikkelt. Dat gebeurt in het Amerikaanse R&D centrum maar wel specifiek voor de Europese markt. Yale spreekt over een lancering over twee jaar.”

Over waterstof

Waterstof is een gas dat je kunt omzetten naar elektriciteit zonder CO2-uitstoot. De waterstof wordt in een brandstofcel met zuurstof (O2) uit de lucht omgezet in water (H2O) waarbij elektriciteit geproduceerd wordt, die een elektromotor aandrijft. De enige restproducten zijn waterdamp en warmte. Het ecologische voordeel van deze hefttrucks is dat er geen (lokale) luchtverontreiniging ontstaat. Er ontstaat geen CO2 waardoor een heftruck op waterstof een zero-emissie voertuig is.